Pronalaženje slobodnih kolica za prijevoz namirnica do broda i provjera check in liste prije polaska jedan su od glavnih izvora stresa na Vašem odmoru. Dolazeći u marinu koja vrvi ljudima i uzbuđenjem, gosti odmah krenu u potragu za slobodnim kolicima u  koje će staviti svoje namirnice. Kad se smjestite na plovilo slijedi provjera svih detalja, te se odlazi u brzinsku zadnju kupovinu prije isplovljavanja.

Nakon što se ukrcate, glad i žeđ često napadaju odmah, osobito nakon putovanja do marine ili dok raspakiravate stvari. Ovi početni napadi gladi i žeđi, zajedno s iščekivanjem isplovljavanja, mogu navesti mnoge čarter goste da se na prvi pogled osjećaju pomalo nervozno.

Ponkad potražnja za slobodnim kolicima može biti naporna

Srećom, pristup zalihama hrane i pića postao je znatno lakši u novije vrijeme, zahvaljujući velikom broju malih trgovina i tržnica na obalama otoka i kopna. Bilo da se nađete u maloj seoskoj luci ili užurbanom obalnom gradu, namirnice su vam lako dostupne, što Vam omogućuje da se opskrbite osnovnim potrepštinama i uživate u lokalnim delicijama.

No, bez obzira odlučite li se za jedrilicu ili katamaran, važno je prepoznati prostorna ograničenja na brodu,od skladišnog kapaciteta, uključujući hladnjak i prostor za ostavu, do razmatranja potrošnje vode, električne energije i plina, bitno je pažljivo planiranje hrane i namirnica na brodu.

Planiranje opskrbe namirnicama

Prilikom preuzimanja plovila najbolje  je pustiti skipera da preuzme brod pa nakon toga unijeti prtljagu i  namirnice na brod zajedno s ostatkom posade.  Svakako našim gostima uvijek predložimo da budu u kontaktu s našim osobljem koji će Vam dati pravovremene informacije kada bi Vaš brod mogao biti spreman

Sve više i više u zadnje vrijeme gosti se odlučuju na on-line narudžbe hrane što je vrlo praktično u vrućim ljetnim mjesecima.  Samo nekoliko klikova i namirnice su naručene te će Vam biti dostavljene direktno na brod, čime štedite i Vaše vrijeme i bespotreban napor.  Svakako namirnice narućite najkasnije 7 dana prije dolaska. Za više informacija slobodno kontaktirajte naš tim za rezervacije, koji vam mogu poslati link za narudžbu i dati vam dodatne informacije.

On-line narudžbe svakako predlažemo ukoliko isplovljavate subotom kad je najveća gužva u supermarketima  gdje izgubite mnogo vremena.  Ukoliko niste znali za ovu mogućnost, uvijek možete sami obaviti kupovinu namirnicu.

Kupnja namirnica na licu mjesta

U blizini svih marina gdje se nalaze naša plovila smješteni su i supermarketi  koji su opremljeni svim potrebitim.  Svakako jednostavnija varijanta je da zovete Uber  / Taxi koji će Vas odvesti na lokaciju.  S obzirom na ograničen prostor na plovilima uvijek preporučavamo kupnju namirnica za 3-4 dana a uglavnom na svakom otoku možete izvršiti nadopunu onoga što Vam nedostaje ili ste zaboravili kupiti.

Restoran ili brod

Što se tiče prehrane tokom jedrenja, naše goste kategoriziramo u 3 skupine.

Prva skupina su oni koji najviše uživaju kuhati na brodu. Ovakvi gosti sami sebi pripremaju doručak, ručak, večeru, popodnevnu užinu i kavu. Za njih su kuhinja i kokpit srce aktivnosti i mjesto svih događanja. Povremeno izađu na obalu radi izleta, kupanja ili obnavljanja zaliha.

Ručak na brodu s obitelji

Druga skupina gostiju se ponekad odluče na doručak ili kuhanje na brodu, ali uglavnom žele izići na večeru i u restoran.  Jutarnje kave  ispijaju na  predivnim šetnicama naših otoka, te rezerviraju mjesto u restoranima za večeru.  Ova kategorija gostiju  uživa i u našoj lokalnoj kuhinji i domaćim vinima.

Treća kategorija su gosti  koji se ipak odluče na dozu luksuza  i udobnosti najma s skiperom i hostesom. Hostesa je u ovom slučaju zadužena za pripremu doručka i ručka, a često i gosti sami  žele sudjelovati u pripremi obroka. Hostesa priprema obroke prema unaprijed dogovorenim  preferencama i željama gostiju.  Na brodu se uobičajeno pripremaju 2 obroka dnevno, dok se za večeru gosti uglavnom odlučuju na izlazak u restoran.  Skiper i hostesa će Vas svakako uputiti u lokalnu gastronomiju i  dati Vam smjernice i savjete za odabir restorana.

Večera u restoranu sa skiperom

Ukoliko pripadate grupi koja voli kuhati na brodu bitno je i znati što se sve nalazi na brodu,  npr. kao štednjak s plamenicima , pečnica, mikrovalna pećnica, kapacitet hladnjaka, prostor za zamrzavanje, tave, lonci…..Ukoliko je s vama na brodu hostesa ona  će biti zadužena za ovaj dio posla, a Vaše je da svoje preference adekvatno i na vrijeme prenesete posadi.

Vodič za opskrbu broda namirnicama

Piće na brodu

Voda: Preporučamo kupiti šest paketa vode  X 1,5L za šesteročlanu posadu. Opsrba vodom je na nekim otocima ograničena  pa je vrlo važno osigurati dovoljno vode  i za dan dva unaprijed.  Vrlo Važno: Voda iz spremnika na brodu nije za piće!

Vino, pivo i alkoholna pića: Razmotrite preferencije svoje posade kada su u pitanju alkoholna pića. Razgovarajte hoćete li piti više vina ili piva tijekom obroka ili tijekom slobodnog vremena na brodu.

Kava: za naše drage kavopije na brodovima se nude tri opcije za pripremu kave; mocha, espresso i filter kava. Vjerujemo da će i najizbirljivije kavopije osigurati sebi najbolju šalicu kave,  Na većim jedrilicama i katamaranima se nudi i Nespresso i Dolce gusto aparati za kavu

Osigurajte i dovoljne količine voćnih sokova, bezalkoholnih napitaka i biljnih čajeva

Hrana na brodu

Vrlo važno je planirati obroke na Vašem odmoru.  U svakom slučaju brza i jednostavna jela su svakako preporuka, dok će djeca uglavnom  uživati u različitim vrstama tjestenine.

Osigurajte si dovoljne količine: kruha, brašna, tjestenine, maslinovog ulja, jofurt, majoneza, Nutelle, sol, papar, šećer, džema, konzerve….

Vodite računa o namirnicama koje Vam eventualno ostanu otvorene na stolu jer privlače pčele i ose kojih ćete se teško riješiti

Svježe namirnice kao što su npr. meso, riba, voće ili povrće možete kupiti na otocima. Na nekim mjestima ribu kupujete direktno s kočarice  kada se lokalni ribari vrate s plovidbe

Bitno je i podijeliti kulinarske zadatke da se zna tko što radi. Uglavnom posada vec unaprijed zna tko će biti glavni kuhari, a tko će asistirati.

Ukoliko ste rezervirali mjesto u restoranu pogledajte jelovnik i cijene kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Priprema svježe ribe na brodu

Neki otoci ili uvale koji nisu dostupni automobilom mogu imati i nešto više cijene hrane i pića zbog troška opskrbe i transporta. Neki restorani koji su smjesteni tik uz more nude i besplatnu plutajuću bovu ili privez ukoliko ste gosti restorana.

Vjerujemo da ste za svoj odmor izabrali posadu koju već dovoljno dobro poznajete jer naravno da svaka hrana ima bolji okus kad je u društvu.

Dobar tek želi Vam Ultra Sailing!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *