Potaknuti odličnom američko – hrvatskom suradnjom, divnim prijateljima i gostima koje svakodnevno susrećemo na našem moru, odlučili smo se podijeliti i priču o Zinfandelu, jer je postao neiscrpna tema noćnih razgovora nautičara i svih ljubitelja vina.

Tribidrag je stara i gotovo zaboravljena autohtona hrvatska vinska sorta, koja posljednjih godina doživljava preporod zahvaljujući reputaciji američkog Zinfandela, koji u SAD-u ima gotovo kultni status. Sorta datira iz 15 stoljeća , a spominje se i u putopisu Petra Hektorovića ˝Ribanje i ribarsko prigovaranje˝. Legenda kaže da su Nikola, Paskoj i Petar barkom plovili tri dana od Hvara do Šolte, lovili ribu i uživali u božanstvenom okusu Tribidraga.

Zinfandel je u SAD-u treća najrasprostranjenija vinska sorta na 200.000 ha koju proizvodi više od 250 vinara i buteljira u više od 4800 različitih etiketa. Hrvatska zasada ima zasađeno oko 65.000 ha s autohtonom vinskom sortom Tribidrag ili Crljenak.

Povijest Zinfandela

Amerikanci su još 2001. godine pokrenuli proceduru da se Zinfandel proglasili američkom autohtonom sortom. Ali upravo te godine u Dalmaciji je pronađen zavičaj Zinfandela. U starom kaštelanskom vinogradu Ivice Radunića pronađeni su prvi trsovi Zinfandela u Europi, u Kaštelima su ga zvali crljenak kaštelanski.

 Zinfandel je zapravo stara zaboravljena i skoro iščezla hrvatska autohtona sorta, a zavičaj joj je Dalmacija – dokazano je DNK metodom. Prije toga nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla zinfandela, čuvena genetičarka vinove loze prof. dr. Carole Meredith s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski Primitivo genetički istovjetan Zinfandelu.

Uskoro će se otkriti da pored imena Crljenak kaštelanski ova stara sorta ima još nekoliko drugih: Pribidrag u okolici Omiša, Kratošija u Crnoj Gori te Tribidrag, kao najstarije i najraširenije ime koje je za ovu, tada gospodarski vrlo važnu sortu u Dalmaciji, korišteno još u 15. stoljeću.

Okus

No bez obzira na povijest, Zinfandel je svoje mjesto našao među kalifornijskim vinogradima,  a često je zbog svog pikantnog okusa sastojak mnogih vinskih mješavina. Vino sadrži arome šljive, kupine, maline i trešnje uz note crnog papra.  Za potpuni doživljaj, preporučujemo da savršeno vino   uparite  sa savršenim jelom : piletinom, biftekom, puretinom, patkom, pašticadom,  janjetinom, tvrdim kravljim ili ovčjim sirom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *